• Wings of Care
  • Wings of Care
  • Wings of Care
  • Wings of Care

Achtergrond Marck Haerkens

Wings of Care - Marck HaerkensDe organisatie Wings of Care is opgericht en wordt geleid door Marck Haerkens. Hij heeft uitgebreide ervaring in de (klinische) medische zorg en (militaire) luchtvaart en opereert als spreker, trainer en coach regelmatig op het snijvlak van beide disciplines. Zijn pionierswerk op het gebied van patientveiligheid en teamwork in hoogkritische werkomgevingen is niet onopgemerkt gebleven.

 

Proefschrift

In 2017 is Marck gepromoveerd op het proefschrift "Human Factors and Team Performance". Enkele publicaties uit het proefschrift:

- De veiligheidsklimaatmeting SAQ-NL

- De introductie van CRM in de zorg

- De impact van CRM in de zorg

- de implementatie van CRM in de zorg

 

 

Medische zorg
Haerkens is opgeleid als chirurg met aandachtsgebied traumatologie. Als chirurg voor de Koninklijke Luchtmacht (KLu) heeft hij gewerkt in de USA en is uitgezonden geweest naar onder meer Irak en Afghanistan. In een uitzendgebied was hij medisch directeur van een veldhospitaal. Tevens heeft hij veel ervaring opgedaan bij het Nijmeegse helikopter-Mobiel Medisch Team (MMT) als MMT-arts en manager vliegoperatiën in de opstartfase van dit traumahelikopterproject. Binnen de KLu heeft hij de opleiding voor SEH/MEDEVAC-artsen vormgegeven. Nationaal staat Haerkens aan de basis van de invoering van teamtraining uit de luchtvaart in de zorg: Crew Resource Management (CRM). Met de klinische implementatie hiervan heeft hij inmiddels meer dan 10 jaar ervaring.

 

Luchtvaart
Zijn carrière bij de Koninklijke Luchtmacht is hij begonnen als vliegerarts (eerstelijns arts voor vliegers) op verschillende vliegbases. Hij heeft vliegervaring opgedaan op meerdere types helikopters en vastvleugelige toestellen. Later heeft hij het Groot Militair VliegBrevet (GMB) gehaald met typekwalificaties op de Bolkow Bo-105cb en AH-64D Apache helikopters. De gecombineerde functie van curatief arts en vlieger wordt militair "pilot-physician" genoemd. Civiel is Haerkens in het bezit van het commercieel helikoptervliegbrevet (CPL-H). In april 2009 heeft Haerkens het Generaal Snijders Erediploma voor Bijzondere Verdienste ontvangen uit handen van Generaal b.d. Berlijn, voormalig Commandant der Strijdkrachten, voor zijn bijdrage aan de Nederlandse Luchtvaart. In mei 2009 heeft hij de Koninklijke Luchtmacht verlaten als kolonel om zich met Wings of Care te richten op verbetering van teamfunctioneren in hoogrisico processen. Haerkens is reservist bij de KLu gebleven.